Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • W misie miksera umieścić ciepłą wodę, drożdże, sól i cukier, wymieszać.
  • Dodać mąkę, oliwę i rozmaryn, zagniatać ciasto przy pomocy robota ok. 10 minut, aż będzie elastyczne.
  • Przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ciasto odpowietrzyć, uderzając w nie pięścią.
  • Ręce posmarować oliwą, ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Rozłożyć ciasto na podłużny placek, odstawić na kolejne 45 minut.
  • Po tym czasie palcem zrobić dziurki w cieście, delikatnie skropić oliwą.
  • Piekarnik nagrzać do 230 stopni (góra-dół), piec ok. 15 minut, do złotego koloru.
  • Ostudzić na kratce, podawać jako przekąska z oliwą lub ulubionymi pastami.