Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- W misie miksera umieścić ciepłą wodę, drożdże, sól i cukier, wymieszać.
- Dodać mąkę, oliwę i rozmaryn, zagniatać ciasto przy pomocy robota ok. 10 minut, aż będzie elastyczne.
- Przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ciasto odpowietrzyć, uderzając w nie pięścią.
- Ręce posmarować oliwą, ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Rozłożyć ciasto na podłużny placek, odstawić na kolejne 45 minut.
- Po tym czasie palcem zrobić dziurki w cieście, delikatnie skropić oliwą.
- Piekarnik nagrzać do 230 stopni (góra-dół), piec ok. 15 minut, do złotego koloru.
- Ostudzić na kratce, podawać jako przekąska z oliwą lub ulubionymi pastami.