Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Przygotować tartę. Piekarnik nagrzać do 190 st. C. Okrągłe naczynie do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia i położyć arkusz ciasta filo lub francuskiego. Na patelni przesmażyć szpinak z czosnkiem i masłem, doprawić cząbrem. Pod koniec dodać pokruszoną fetę, przełożyć do przygotowanej formy z ciastem, wystającym ciastem przykryć brzegi tarty i posmarować jajkiem. Piec ok. 25-30 minut.
- Przygotować tzatziki: w miseczce połączyć jogurt, sok z cytryny, przyprawę oraz 2 łyżki oliwy z oliwek.
- Przygotować sałatkę: warzywa drobno pokroić w kostkę, wymieszać z ciecierzycą. Oliwę połączyć z przyprawą do sałatek, polać warzywa, podawać z gorącą tartą i tzatzikami.