Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Mięso oczyścić, pokroić w dużą kostkę.
- Zamarynować w przyprawie do mięs i 3 łyżkach oleju.
- Usmażyć na oleju na mocno rozgrzanej patelni, na złoty kolor.
- Mięso przełożyć do miski, na patelni zostawić tłuszcz ze smażenia.
- Cebule, papryki i marchew pokroić w kostkę, usmażyć na wcześniej używanej patelni.
- W połowie smażenia dodać pokrojone pieczarki, posolić, chwilę poddusić.
- Dodać łopatkę oraz wszystkie przyprawy.
- Zalać wodą lub bulionem, przykryć i gotować ok. 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
- Przygotować zasmażkę: na patelni rozpuścić czubatą łyżkę masła, dodać łyżkę mąki, chwilę smażyć na złoty kolor, a następnie dodać do gulaszu.
- Doprawić do smaku.