Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Mięso pokroić, usunąć błony i zrosty.
- W wołowinę wmasować przyprawę do mięs, oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanej patelni, na odrobinę oleju, na złoty kolor.
- Zalać winem i odparować alkohol.
- Paprykę i cebulę pokroić w paski lub plastry.
- Grzyby oczyścić, pokroić, dodać do mięsa, smażyć kilka minut.
- Dodać ziele angielskie oraz liście laurowe, zalać ok. 500 ml wody.
- Przykryć i gotować ok. godzinę, aż mięso będzie miękkie.
- Pod koniec gotowania, na osobnej patelni rozpuścić masło, dodać 2 łyżki mąki i zrobić zasmażkę.
- Dodać ją do gulaszu, aby zgęstniał, wlać śmietankę. Doprawić solą i pieprzem.
- Podawać z makaronem.