Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Przygotować ciasto parzone.
- Mleko zagotować z masłem, cukrem wanilinowym i cukrem.
- Dodać mąkę, zmniejszyć moc palnika,i mieszać łyżką przez ok. 2 minuty, aż powstanie gładka, lśniąca masa.
- Przełożyć do miski i ostudzić.
- Wbijać po jednym jajku i miksować mikserem do połączenia się składników w gładkie, jednolite ciasto.
- Przełożyć je do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki.
- Olej przelać do szerokiego rondla, doprowadzić do temperatury 170 C.
- Wyciskać podłużne churros, smażyć po ok. 2 minuty z każdej strony, przełożyć na papierowy ręcznik.
- Posypać cukrem pudrem.
- Przygotować polewę: śmietankę zagotować, zdjąć z palnika.
- Dodać połamaną czekoladę, odstawić na 2 minuty, dokładnie wymieszać, podawać na ciepło.