Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Przygotować ciasto parzone.
  • Mleko zagotować z masłem, cukrem wanilinowym i cukrem.
  • Dodać mąkę, zmniejszyć moc palnika,i mieszać łyżką przez ok. 2 minuty, aż powstanie gładka, lśniąca masa.
  • Przełożyć do miski i ostudzić.
  • Wbijać po jednym jajku i miksować mikserem do połączenia się składników w gładkie, jednolite ciasto.
  • Przełożyć je do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki.
  • Olej przelać do szerokiego rondla, doprowadzić do temperatury 170 C.
  • Wyciskać podłużne churros, smażyć po ok. 2 minuty z każdej strony, przełożyć na papierowy ręcznik.
  • Posypać cukrem pudrem.
  • Przygotować polewę: śmietankę zagotować, zdjąć z palnika.
  • Dodać połamaną czekoladę, odstawić na 2 minuty, dokładnie wymieszać, podawać na ciepło.