Sposób przygotowania:

Ocena: 0/5 - 0 głosów
  • W dużym garnku zagotować wodę. Dodać 3 łyżki miodu i 2 łyżki octu ryżowego. Zanurzyć kaczkę, pozostawić na ok. 3 minuty, wyjąć, oczyścić skórę i osuszyć.
  • Przygotować glazurę: 2 łyżki miodu i 2 łyżki octu wymieszać ze startym imbirem, przyprawą do potraw kuchni chińskiej, szczyptą cynamonu, sosem sojowym i sosem śliwkowym. Przygotowaną mieszanką posmarować kaczkę z zewnątrz i wewnątrz, odstawić na 30 minut, po czym czynność powtórzyć. Kaczkę marynować przez minimum 12 godzin w lodówce.
  • Piekarnik nagrzać do 220 st. C, przełożyć kaczkę do naczynia żaroodpornego i piec 20 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180 st. C i piec ok. 90 minut, aż mięso będzie miękkie.