Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Przygotować wywar: cebulę obrać, pokroić na ćwiartki.
  • Pozostałe warzywa umyć, obrać i pokroić. Rozgrzać 2 łyżki oleju w dużym garnku, smażyć cebulę na brązowy kolor, ok. 3-5 minut.
  • Dodać pozostałe warzywa, smażyć jeszcze 2-3 minuty i zalać 3 szklankami wody.
  • Dodać ziele i liście laurowe, przykryć i gotować na niewielkim ogniu ok. godzinę.
  • Po tym czasie doprawić bulion solą i przecedzić. Ostudzić.
  • Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę.
  • Zalać winem i jedną szklanką zimnego bulionu, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.
  • Gotować, aż alkohol odparuje, dodać pokruszone pierniki lub przyprawę i zmniejszyć ogień.
  • W osobnym garnku rozpuścić cukier z wodą, nie mieszając, aż do uzyskania jasno złotego koloru.
  • Karmel ostrożnie przelać do sosu, wymieszać.
  • Dodać rodzynki i migdały, jeszcze chwilę gotować, aż sos będzie gęsty, ewentualnie doprawić.
  • Karpia natrzeć solą, pieprzem ziołowym i skropić sokiem z cytryny.
  • Obtoczyć w mące i usmażyć na oleju na złoty kolor.
  • Podawać z kawałkami cytryny i gorącym sosem.