Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Przygotować wywar: cebulę obrać, pokroić na ćwiartki.
- Pozostałe warzywa umyć, obrać i pokroić. Rozgrzać 2 łyżki oleju w dużym garnku, smażyć cebulę na brązowy kolor, ok. 3-5 minut.
- Dodać pozostałe warzywa, smażyć jeszcze 2-3 minuty i zalać 3 szklankami wody.
- Dodać ziele i liście laurowe, przykryć i gotować na niewielkim ogniu ok. godzinę.
- Po tym czasie doprawić bulion solą i przecedzić. Ostudzić.
- Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę.
- Zalać winem i jedną szklanką zimnego bulionu, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.
- Gotować, aż alkohol odparuje, dodać pokruszone pierniki lub przyprawę i zmniejszyć ogień.
- W osobnym garnku rozpuścić cukier z wodą, nie mieszając, aż do uzyskania jasno złotego koloru.
- Karmel ostrożnie przelać do sosu, wymieszać.
- Dodać rodzynki i migdały, jeszcze chwilę gotować, aż sos będzie gęsty, ewentualnie doprawić.
- Karpia natrzeć solą, pieprzem ziołowym i skropić sokiem z cytryny.
- Obtoczyć w mące i usmażyć na oleju na złoty kolor.
- Podawać z kawałkami cytryny i gorącym sosem.