Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Dynię przekroić na ćwiartki, wydrążyć pestki ( warto je wykorzystać i upiec w piekarniku na chrupiąco, pozbywając się wcześniej miąższu), warzywo pokroić na mniejsze kawałki.
- Bataty obrać, pokroić w kostkę. cebulę i czosnek posiekać.
- W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, dusić 2-3 minuty.
- Dodać bataty i dynię oraz przyprawy, smażyć 1-2 minuty i dodać ok. 1 l wody.
- Przykryć i gotować do miękkości warzyw, ok. 30 minut.
- Na koniec dolać śmietankę i zagotować ponownie.
- Zupę zmiksować przy pomocy blendera, dodając masło w dwóch partiach (dzięki temu krem lepiej się emulguje i będzie gładszy).
- Doprawić solą.
- Podawać z pestkami dyni.