Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Dynię przekroić na ćwiartki, wydrążyć pestki ( warto je wykorzystać i upiec w piekarniku na chrupiąco, pozbywając się wcześniej miąższu), warzywo pokroić na mniejsze kawałki.
  • Bataty obrać, pokroić w kostkę. cebulę i czosnek posiekać.
  • W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, dusić 2-3 minuty.
  • Dodać bataty i dynię oraz przyprawy, smażyć 1-2 minuty i dodać ok. 1 l wody.
  • Przykryć i gotować do miękkości warzyw, ok. 30 minut.
  • Na koniec dolać śmietankę i zagotować ponownie.
  • Zupę zmiksować przy pomocy blendera, dodając masło w dwóch partiach (dzięki temu krem lepiej się emulguje i będzie gładszy).
  • Doprawić solą.
  • Podawać z pestkami dyni.