Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Grzyby oczyścić pędzelkiem i pokroić na mniejsze kawałki.
- Pietruszkę i pora umyć, obrać, pokroić. Cebulę i czosnek posiekać.
- Na oleju przesmażyć cebulę, czosnek i pora, dodać pietruszkę i grzyby, smażyć kilka minut, a następnie dodać przyprawę do żurku i barszczu białego, sól i tymianek.
- Warzywa zalać wodą (ok. 1 litr), przykryć i gotować min. 30 minut.
- W tym czasie przygotować grzanki. Piekarnik nagrzać do 190 st. C. Chleb pokroić w kostkę. Masło rozpuścić, wymieszać z olejem, tymiankiem i posiekanym ząbkiem czosnku. Gotową mieszanką zalać chleb, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika na 15-20 minut, mieszając w połowie czasu.
- Gotową zupę zmiksować na gładki krem, dodać śmietankę i ewentualnie dosolić. Podawać z grzankami i świeżą pietruszką.