Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
- Foremki na babeczki wysmarować masłem i posypać mąką.
- Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko zagnieść, dodając żółtka jako ostatnie.
- Schłodzić w lodówce, a następnie rozwałkować na cienki placek i wycinać okręgi (większe niż średnica foremki). Wylepić foremki ciastem, nakłuć widelcem i piec przez ok. 20 minut, aż babeczki będą złote.
- W międzyczasie na małą patelnię z grubym dnem wsypać cukier i dodać łyżkę wody.
- Poczekać, aż cukier się skarmelizuje (nabierze jasnobrązowego koloru), dopiero wtedy zamieszać.
- Wsypać orzechy, od razu przełożyć na papier do pieczenia, wystudzić.
- Na spód upieczonych babeczek rozłożyć karmelizowane orzechy, a następnie udekorować kajmakiem za pomocą rękawa cukierniczego.