Sposób przygotowania:

Ocena: 0/5 - 0 głosów
  • Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
  • Foremki na babeczki wysmarować masłem i posypać mąką.
  • Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko zagnieść, dodając żółtka jako ostatnie.
  • Schłodzić w lodówce, a następnie rozwałkować na cienki placek i wycinać okręgi (większe niż średnica foremki). Wylepić foremki ciastem, nakłuć widelcem i piec przez ok. 20 minut, aż babeczki będą złote.
  • W międzyczasie na małą patelnię z grubym dnem wsypać cukier i dodać łyżkę wody.
  • Poczekać, aż cukier się skarmelizuje (nabierze jasnobrązowego koloru), dopiero wtedy zamieszać.
  • Wsypać orzechy, od razu przełożyć na papier do pieczenia, wystudzić.
  • Na spód upieczonych babeczek rozłożyć karmelizowane orzechy, a następnie udekorować kajmakiem za pomocą rękawa cukierniczego.