Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Mąkę przesiać, dodać cukier, cukier wanilinowy i szczyptę soli. Wymieszać.
- Dodać rozdrobnione zimne masło. Wysiekać. Gdy zaczną powstawać „kluchy”, zrobić dołeczek i wybić jajko.
- Delikatnie rozmieszać nożem, następnie szybko wyrobić ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
- Całe truskawki wymieszać z cukrem i rabarbarem.
- Schłodzone ciasto podzielić na dwie nierówne części.
- Większą cienko rozwałkować i szczelnie wyłożyć nią dno oraz boki tortownicy (posmarowanej masłem i wysypanej mąką).
- Rozłożyć nadzienie. Mniejszą część rozwałkować na grubość kilku milimetrów.
- Pociąć w paski o szerokości palca i na nadzieniu zrobić z nich „kratkę”. Dla uzyskania lepszego efektu paseczki ułożyć też na brzegu ciasta.
- Ciasto przed upieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 45 minut.