Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 2 głosów
  • Mąkę przesiać, dodać cukier, cukier wanilinowy i szczyptę soli. Wymieszać.
  • Dodać rozdrobnione zimne masło. Wysiekać. Gdy zaczną powstawać „kluchy”, zrobić dołeczek i wybić jajko.
  • Delikatnie rozmieszać nożem, następnie szybko wyrobić ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  • Całe truskawki wymieszać z cukrem i rabarbarem.
  • Schłodzone ciasto podzielić na dwie nierówne części.
  • Większą cienko rozwałkować i szczelnie wyłożyć nią dno oraz boki tortownicy (posmarowanej masłem i wysypanej mąką).
  • Rozłożyć nadzienie. Mniejszą część rozwałkować na grubość kilku milimetrów.
  • Pociąć w paski o szerokości palca i na nadzieniu zrobić z nich „kratkę”. Dla uzyskania lepszego efektu paseczki ułożyć też na brzegu ciasta.
  • Ciasto przed upieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.
  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 45 minut.