Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Śliwki umyć, pokroić i przełożyć do garnka z grubym dnem.
- Dodać kilka łyżek wody, dusić aż większość płynu odparuje i powstanie gęsta konfitura, odstawić do ostudzenia.
- Przygotować spód: wszystkie składniki ciasta połączyć ze sobą w jednolitą, zwartą masę.
- Wyłożyć nią blachę do pieczenia pokrytą pergaminem (wymiary 20x30 cm).
- Piec ok. 18 -20 minut w 180 C z termoobiegiem.
- Masło do kruszonki rozpuścić, połączyć z cukrem, mąką, kokosem i migdałami, odstawić.
- Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając po łyżce cukier.
- Wsypać proszek budyniowy i krótko zmiksować.
- Na podpieczony spód wyłożyć owoce i posmarować ubitymi białkami.
- Posypać kruszonką i piec ok. 25 minut w 160 C z termoobiegiem.
- Całkowicie wystudzić przed podaniem.