Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Makaron ugotować zgodnie z zaleceniami, rozłożyć na talerzu osobno, aby płaty się nie pozlepiały.
- Posiekaną cebulę podsmażyć na oliwie, dodać przyprawione solą i pieprzem mięso.
- Pomidory (sparzone i obrane ze skóry) rozgnieść, dodać do sosu.
- Dusić na małym ogniu około 30 minut.
- W rondelku roztopić masło, wsypać mąkę i mieszać do otrzymania gładkiej masy. Wlać szklankę mleka, podgrzewać, nie przerywać mieszania. Gdy sos zgęstnieje, dolać resztę mleka, cały czas mieszać.
- Przyprawić gałką muszkatołową, białym pieprzem i solą.
- Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, układać warstwami płaty lasagne, sos beszamelowy, sos mięsny i ser, który powinien znaleźć się na wierzchu.
- Zapiekać pod przykryciem 20-30 minut w temperaturze 180 st. C.