Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Bakłażany umyć, pokroić wzdłuż w cienkie plastry.
  • Posolić, odstawić na 10-15 minut.
  • Po tym czasie zebrać ręcznikiem papierowym nadmiar wody i natrzeć warzywo suszonym czosnkiem.
  • Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę posiekać.
  • W większym garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy, dodać cebulę, zeszklić.
  • Dodać startą marchew, soczewicę, zalać pomidorami oraz dolać 200 ml wody.
  • Dodać po łyżeczce oregano, bazylii i soli, przykryć i gotować na najmniejszym ogniu, co jakiś czas mieszając, aby soczewica nie przywarła do garnka.
  • Kiedy wchłonie większość płynu odstawić z ognia.
  • Przygotować beszamel: mleko zagotować, odstawić.
  • W osobnym garnku rozpuścić masło, dodać mąkę, cały czas mieszając dolewać gorące mleko, doprawić gałką, solą i pieprzem, zagotować sos aż zgęstnieje.
  • Naczynie żaroodporne do zapiekania posmarować oliwą, na dno wyłożyć kilka łyżek sosu z soczewicą.
  • Następnie rozłożyć plastry bakłażana, pokryć beszamelem i ułożyć plastry makaronu oraz posypać mozzarellą.
  • Powtarzać kroki, aż do wykończenia składników (na samej górze powinien znaleźć się sos pomidorowy z soczewicą).
  • Zapiekać ok. 1 godzinę w 170 C w zamkniętym naczyniu.