Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Bakłażany umyć, pokroić wzdłuż w cienkie plastry.
- Posolić, odstawić na 10-15 minut.
- Po tym czasie zebrać ręcznikiem papierowym nadmiar wody i natrzeć warzywo suszonym czosnkiem.
- Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę posiekać.
- W większym garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy, dodać cebulę, zeszklić.
- Dodać startą marchew, soczewicę, zalać pomidorami oraz dolać 200 ml wody.
- Dodać po łyżeczce oregano, bazylii i soli, przykryć i gotować na najmniejszym ogniu, co jakiś czas mieszając, aby soczewica nie przywarła do garnka.
- Kiedy wchłonie większość płynu odstawić z ognia.
- Przygotować beszamel: mleko zagotować, odstawić.
- W osobnym garnku rozpuścić masło, dodać mąkę, cały czas mieszając dolewać gorące mleko, doprawić gałką, solą i pieprzem, zagotować sos aż zgęstnieje.
- Naczynie żaroodporne do zapiekania posmarować oliwą, na dno wyłożyć kilka łyżek sosu z soczewicą.
- Następnie rozłożyć plastry bakłażana, pokryć beszamelem i ułożyć plastry makaronu oraz posypać mozzarellą.
- Powtarzać kroki, aż do wykończenia składników (na samej górze powinien znaleźć się sos pomidorowy z soczewicą).
- Zapiekać ok. 1 godzinę w 170 C w zamkniętym naczyniu.