Sposób przygotowania:
Ocena: /5 -
głosów
- Suszone grzyby zalać gorącą wodą i odstawić na 20–30 minut.
- Po odcedzeniu pokroić na mniejsze części. Wodę z moczenia zachować.
- Kapustę kiszoną pokroić na krótsze włókna (jeśli jest bardzo kwaśna - warto ją wcześniej przepłukać) i przełożyć do garnka.
- Zalać odrobiną wody lub wodą z moczenia grzybów, dodać liść laurowy i ziele angielskie.
- Dusić na małym ogniu około 30- 40 minut, aż zmięknie. Dodać majeranek.
- Makaron łazanki ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić.
- Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle lub oleju.
- Dodać grzyby i smażyć razem, aż cała wilgoć odparuje, a grzyby lekko się zrumienią.
- Dodać podsmażone grzyby z cebulą do kapusty i wymieszać.
- Doprawić pieprzem oraz, jeśli trzeba, solą.
- Połączyć kapustę z ugotowanymi łazankami i dokładnie wymieszać na patelni lub w garnku. Krótko podgrzać, aby składniki dobrze się połączyły.

