Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 3 głosów
  • Suszone grzyby zalać gorącą wodą i odstawić na 20–30 minut.
  • Po odcedzeniu pokroić na mniejsze części. Wodę z moczenia zachować.
  • Kapustę kiszoną pokroić na krótsze włókna (jeśli jest bardzo kwaśna - warto ją wcześniej przepłukać) i przełożyć do garnka.
  • Zalać odrobiną wody lub wodą z moczenia grzybów, dodać liść laurowy i ziele angielskie.
  • Dusić na małym ogniu około 30- 40 minut, aż zmięknie. Dodać majeranek.
  • Makaron łazanki ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić.
  • Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle lub oleju.
  • Dodać grzyby i smażyć razem, aż cała wilgoć odparuje, a grzyby lekko się zrumienią.
  • Dodać podsmażone grzyby z cebulą do kapusty i wymieszać.
  • Doprawić pieprzem oraz, jeśli trzeba, solą.
  • Połączyć kapustę z ugotowanymi łazankami i dokładnie wymieszać na patelni lub w garnku. Krótko podgrzać, aby składniki dobrze się połączyły.