Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 2 głosów
  • Piekarnik nagrzać do 160°C (góra-dół, bez termoobiegu).
  • Tortownicę (22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia – dno oraz boki.
  • Przygotować spód i brzegi: ciastka pokruszyć (np. w malakserze), połączyć z roztopionym masłem i wyłożyć na dno i rant formy.
  • Docisnąć i wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • W dużej misce połączyć twaróg, cukier, jajka, śmietankę, budyń, cukier wanilinowy oraz skórkę cytrynową.
  • Zmiksować krótko, tylko do połączenia składników – nie napowietrzać masy.
  • Masę serową przelać do formy, wyrównać wierzch.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 minut. Po upieczeniu pozostawić sernik w uchylonym piekarniku przez 30 minut.
  • Następnie wyjąć i całkowicie ostudzić.
  • Schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny, najlepiej całą noc.
  • Truskawki zagotować z łyżką cukru.
  • W szklance połączyć łyżeczkę skrobi z 3 łyżkami zimnej wody, przelać do gotujących się owoców, zagotować ponownie do zgęstnienia.
  • Lekko ostudzić, przełożyć na zimny sernik.