Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Piekarnik nagrzać do 160°C (góra-dół, bez termoobiegu).
- Tortownicę (22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia – dno oraz boki.
- Przygotować spód i brzegi: ciastka pokruszyć (np. w malakserze), połączyć z roztopionym masłem i wyłożyć na dno i rant formy.
- Docisnąć i wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
- W dużej misce połączyć twaróg, cukier, jajka, śmietankę, budyń, cukier wanilinowy oraz skórkę cytrynową.
- Zmiksować krótko, tylko do połączenia składników – nie napowietrzać masy.
- Masę serową przelać do formy, wyrównać wierzch.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 minut. Po upieczeniu pozostawić sernik w uchylonym piekarniku przez 30 minut.
- Następnie wyjąć i całkowicie ostudzić.
- Schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny, najlepiej całą noc.
- Truskawki zagotować z łyżką cukru.
- W szklance połączyć łyżeczkę skrobi z 3 łyżkami zimnej wody, przelać do gotujących się owoców, zagotować ponownie do zgęstnienia.
- Lekko ostudzić, przełożyć na zimny sernik.