Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Krewetki osuszyć, dodać chilli, słodką paprykę, 1 łyżkę oleju sezamowego i szczyptę czosnku Appetita.Schłodzić w lodówce.
- Cebulę drobno posiekać, paprykę przekroić, wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić w paski.
- Makaron gryczany ugotować wg przepisu na opakowaniu, przelać zimną wodą. Groszek cukrowy gotować przez ok. 2-3 minuty, odcedzić.
- Przygotować sos: w wysokim naczyniu zmiksować sos sojowy, czosnek, imbir Appetita, miód, skrobię, pastę tahini oraz sok i skórkę z limonki, dolewając 200 ml zimnej wody.
- Patelnię rozgrzać, wlać olej sezamowy, podsmażyć krewetki - ok. 1 minutę z każdej strony.
- Dodać cebulę, groszek cukrowy i paprykę, smażyć jeszcze chwilę, a następnie dodać makaron gryczany i sos.
- Zagotować, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.