Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Krewetki osuszyć, dodać chilli, słodką paprykę, 1 łyżkę oleju sezamowego i szczyptę czosnku Appetita.Schłodzić w lodówce.
  • Cebulę drobno posiekać, paprykę przekroić, wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić w paski.
  • Makaron gryczany ugotować wg przepisu na opakowaniu, przelać zimną wodą. Groszek cukrowy gotować przez ok. 2-3 minuty, odcedzić.
  • Przygotować sos: w wysokim naczyniu zmiksować sos sojowy, czosnek, imbir Appetita, miód, skrobię, pastę tahini oraz sok i skórkę z limonki, dolewając 200 ml zimnej wody.
  • Patelnię rozgrzać, wlać olej sezamowy, podsmażyć krewetki - ok. 1 minutę z każdej strony.
  • Dodać cebulę, groszek cukrowy i paprykę, smażyć jeszcze chwilę, a następnie dodać makaron gryczany i sos.
  • Zagotować, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.