Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Dynię przekroić wzdłuż, usunąć pestki.
- Skropić z każdej strony oliwą, posolić, posypać oregano.
- Piec ok. 40 minut, aż środek będzie miękki, ale nadal sprężysty.
- Odstawić do wystudzenia.
- Kiedy dynia będzie lekko ciepła, za pomocą widelca wydrążyć delikatnie miąższ (przypominający spaghetti), przełożyć do miski.
- W kolejnej misce połączyć śmietanę, parmezan, żółtka, pieprz i szczyptę gałki.
- Na patelni podsmażyć drobno pokrojone guanciale lub boczek, aż do wytopienia się większości tłuszczu.
- Dodać wydrążony miąższ z dyni, zalać sosem i od razu wymieszać.
- Przełożyć do dyniowych “miseczek”, zapiekać dynię przez ok. 5 minut w 220 stopniach.
- Podawać na ciepło.