Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Dynię przekroić wzdłuż, usunąć pestki. Skropić z każdej strony oliwą, posolić, posypać oregano.
  • Piec ok. 40 minut, aż środek będzie miękki, ale nadal sprężysty.
  • Odstawić do wystudzenia. Kiedy dynia będzie lekko ciepła, za pomocą widelca wydrążyć delikatnie miąższ (przypominający spaghetti), przełożyć do miski.
  • W kolejnej misce połączyć śmietanę, parmezan, żółtka, pieprz i szczyptę gałki.
  • Na patelni podsmażyć drobno pokrojone guanciale lub boczek, aż do wytopienia się większości tłuszczu.
  • Dodać wydrążony miąższ z dyni, zalać sosem i od razu wymieszać. Przełożyć do dyniowych “miseczek”, zapiekać dynię przez ok. 5 minut w 220 stopniach. Podawać na ciepło.