Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
-
Ciasto:
-
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Masło, cukry i mąkę połączyć w dużej misce. Dodać jajo i szybko wyrobić ręcznie, do uzyskania jednolitego ciasta. Schłodzić w lodówce (ok. 40 minut). Rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia lub silikonowej macie, w miarę potrzeby podsypywać mąką. Wyciąć duży prostokąt, z reszty ciasta zapleść warkocz i wyłożyć nim brzegi. Piec ok. 20-25 minut, do uzyskania złotego koloru.
- Ganache z mlecznej czekolady:
Śmietankę zagotować w garnku z grubym dnem. Odstawić z ognia, dodać połamaną w kostkę czekoladę i po 2-3 minutach wymieszać, do uzyskania gładkiego kremu. Masę wylać na upieczone ciasto, schłodzić w lodówce. Udekorować płatkami migdałów.