Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Ciasto:

  • Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Masło, cukry i mąkę połączyć w dużej misce. Dodać jajo i szybko wyrobić ręcznie, do uzyskania jednolitego ciasta. Schłodzić w lodówce (ok. 40 minut). Rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia lub silikonowej macie, w miarę potrzeby podsypywać mąką. Wyciąć duży prostokąt, z reszty ciasta zapleść warkocz i wyłożyć nim brzegi. Piec ok. 20-25 minut, do uzyskania złotego koloru.

  • Ganache z mlecznej czekolady: 

    Śmietankę zagotować w garnku z grubym dnem. Odstawić z ognia, dodać połamaną w kostkę czekoladę i po 2-3 minutach wymieszać, do uzyskania gładkiego kremu. Masę wylać na upieczone ciasto, schłodzić w lodówce. Udekorować płatkami migdałów.