Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
Ciasto:
- Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
- Masło, cukry i mąkę połączyć w dużej misce.
- Dodać jajo i szybko wyrobić ręcznie, do uzyskania jednolitego ciasta.
- Schłodzić w lodówce (ok. 40 minut).
- Rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia lub silikonowej macie, w miarę potrzeby podsypywać mąką.
- Wyciąć duży prostokąt, z reszty ciasta zapleść warkocz i wyłożyć nim brzegi.
- Piec ok. 20-25 minut, do uzyskania złotego koloru.
Nadzienie pomarańczowe:
- Pomarańcze sparzyć, zetrzeć skórkę na tarce.
- Następnie owoce obrać i wyfiletować (usunąć białe błony, sok i filety zachować).
- Dodać skórkę pomarańczową, cukier i przełożyć do garnka.
- Gotować ok. 40-45 minut na średnim ogniu, aż płyn odparuje.
- Gotową masę ostudzić i wyłożyć na upieczony spód.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, uprażyć migdały - ok. 5-7 minut.
- Ostudzić i posypać mazurek.