Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów

Ciasto:

  • Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
  • Masło, cukry i mąkę połączyć w dużej misce.
  • Dodać jajo i szybko wyrobić ręcznie, do uzyskania jednolitego ciasta.
  • Schłodzić w lodówce (ok. 40 minut).
  • Rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia lub silikonowej macie, w miarę potrzeby podsypywać mąką.
  • Wyciąć duży prostokąt, z reszty ciasta zapleść warkocz i wyłożyć nim brzegi.
  • Piec ok. 20-25 minut, do uzyskania złotego koloru.

Nadzienie pomarańczowe:

  • Pomarańcze sparzyć, zetrzeć skórkę na tarce.
  • Następnie owoce obrać i wyfiletować (usunąć białe błony, sok i filety zachować).
  • Dodać skórkę pomarańczową, cukier i przełożyć do garnka.
  • Gotować ok. 40-45 minut na średnim ogniu, aż płyn odparuje.
  • Gotową masę ostudzić i wyłożyć na upieczony spód.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, uprażyć migdały - ok. 5-7 minut.
  • Ostudzić i posypać mazurek.