Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
- Masło, cukry i mąkę połączyć w dużej misce.
- Dodać jajo i szybko wyrobić ręcznie, do uzyskania jednolitego ciasta.
- Schłodzić w lodówce (ok. 40 minut).
- Rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia lub silikonowej macie, w miarę potrzeby podsypywać mąką.
- Wyciąć kwadratowe lub okrągłe mazurki, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec ok. 15 minut do złotego koloru, wystudzić.
- Do dekoracji wykorzystać gorzką i białą czekoladę: rozpuścić ją w kąpieli wodnej i chwilę ostudzić.
- Następnie posmarować mazurki masą czekoladową i posypywać ulubionymi dodatkami, pozostawić do zastygnięcia.