Sposób przygotowania:
-
Piekarnik nagrzać do 120 st. C (bez termoobiegu).
-
W suchej, czystej misie miksera umieścić białka i miksować do uzyskania sztywnej, białej piany.
-
Stopniowo, po łyżce dodawać cukier i cukier wanilinowy, cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera.
-
Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować tylko do połączenia się składników.
-
Przełożyć masę do rękawa cukierniczego.
-
Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać małe bezy w dowolnym kształcie (zamiast rękawa, bezy można też nakładać szpatułką).
-
Piec przez 30 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 90 st. C i suszyć bezy jeszcze przez 45 minut.
-
Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
-
Aby udekorować bezy, należy połączyć wszystkie składniki lukru, aż powstanie gęsta masa. Dekorować wedle uznania.