Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 2 głosów
  • Piekarnik nagrzać do 120 st. C (bez termoobiegu).

  • W suchej, czystej misie miksera umieścić białka i miksować do uzyskania sztywnej, białej piany.

  • Stopniowo, po łyżce dodawać cukier i cukier wanilinowy, cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera.

  • Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować tylko do połączenia się składników.

  • Przełożyć masę do rękawa cukierniczego.

  • Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać małe bezy w dowolnym kształcie (zamiast rękawa, bezy można też nakładać szpatułką).

  • Piec przez 30 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 90 st. C i suszyć bezy jeszcze przez 45 minut.

  • Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

  • Aby udekorować bezy, należy połączyć wszystkie składniki lukru, aż powstanie gęsta masa. Dekorować wedle uznania.