Sposób przygotowania:

Ocena: 0/5 - 0 głosów
  • Żelatynę wsypać do garnka z grubym dnem, zalać wodą, wymieszać.

  • Dodać białka i cukier, połączyć, zalać ciepłym mlekiem i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając trzepaczką, przez ok. 5-8 minut, aż masa lekko zgęstnieje.

  • W międzyczasie rozpuścić białą czekoladę w mikrofali lub kąpieli wodnej (ustawiając miskę z czekoladą na garnku z gotującą się wodą).

  • Dodać czekoladę do gorącej mieszanki, dokładnie wymieszać, do uzyskania jednolitej masy, lekko ostudzić.

  • Dodać barwnik spożywczy oraz ekstrakt miętowy.

  • W czystej, suchej misce ubić śmietanę na sztywno.

  • Dodawać partiami do masy czekoladowej, mieszając delikatnie szpatułką do połączenia się składników.

  • Przełożyć do silikonowej formy lub do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

  • Całkowicie schłodzić przed podaniem, minimum 3 godziny.

  • Podawać ze świeżymi owocami, najlepiej kwaśnymi, np. borówkami lub malinami.