Sposób przygotowania:
-
Żelatynę wsypać do garnka z grubym dnem, zalać wodą, wymieszać.
-
Dodać białka i cukier, połączyć, zalać ciepłym mlekiem i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając trzepaczką, przez ok. 5-8 minut, aż masa lekko zgęstnieje.
-
W międzyczasie rozpuścić białą czekoladę w mikrofali lub kąpieli wodnej (ustawiając miskę z czekoladą na garnku z gotującą się wodą).
-
Dodać czekoladę do gorącej mieszanki, dokładnie wymieszać, do uzyskania jednolitej masy, lekko ostudzić.
-
Dodać barwnik spożywczy oraz ekstrakt miętowy.
-
W czystej, suchej misce ubić śmietanę na sztywno.
-
Dodawać partiami do masy czekoladowej, mieszając delikatnie szpatułką do połączenia się składników.
-
Przełożyć do silikonowej formy lub do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
-
Całkowicie schłodzić przed podaniem, minimum 3 godziny.
-
Podawać ze świeżymi owocami, najlepiej kwaśnymi, np. borówkami lub malinami.