Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Zagotować 1 l wody w małym garnku, posolić.

  • Wrzucić różyczki brokuła i gotować przez 1 minutę, od razu odcedzić.

  • Czosnek posiekać.

  • Łyżkę masła rozgrzać na patelni, dodać brokuły i czosnek.

  • Smażyć przez ok. 2 minuty, doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Odstawić.

  • Jaja wbić do miski, dodać zioła prowansalskie, sól i pieprz, ubijać przez minutę ręczną trzepaczką.

  • Czystą patelnię rozgrzać, dodać łyżkę masła, wlać masę jajeczną.

  • Gdy masa jajeczna się zetnie, na połowie ułożyć przesmażone brokuły, dodać szpinak.

  • Przykryć i smażyć na niewielki ogniu przez ok. 2 minuty.

  • Po tym czasie złożyć omleta na pół i jeszcze chwilę smażyć.

  • Przełożyć na talerz i posypać świeżo startym parmezanem.