Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów

 

  • Szparagi oczyścić z twardych końcówek.
  • W niedużym garnku zagotować wodę, posolić, wrzucić szparagi i gotować 1 minutę, następnie odcedzić i zalać zimną wodą lub obłożyć kostkami lodu.
  • Na małej patelni rozgrzać łyżkę oleju, usmażyć ser halloumi z obu stron, dodać szparagi i smażyć 1 minutę, posypać skórką z limonki.
  • Do miski wbić jaja, dodać parmezan i zioła prowansalskie.
  • Za pomocą trzepaczki napowietrzyć masę jajeczną.
  • Rozgrzać patelnię z nieprzywierającym dnem, dodać 1 łyżkę oleju i wlać jajka.
  • Zmniejszyć ogień, przykryć i smażyć ok. 2-3 minut, aż jaja się zetną.
  • Dodać szparagi i halloumi, złożyć omlet na pół i podawać na ciepło, np. z sałatką z roszponki i oliwą.