Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Szparagi oczyścić z twardych końcówek.
- W niedużym garnku zagotować wodę, posolić, wrzucić szparagi i gotować 1 minutę, następnie odcedzić i zalać zimną wodą lub obłożyć kostkami lodu.
- Na małej patelni rozgrzać łyżkę oleju, usmażyć ser halloumi z obu stron, dodać szparagi i smażyć 1 minutę, posypać skórką z limonki.
- Do miski wbić jaja, dodać parmezan i zioła prowansalskie.
- Za pomocą trzepaczki napowietrzyć masę jajeczną.
- Rozgrzać patelnię z nieprzywierającym dnem, dodać 1 łyżkę oleju i wlać jajka.
- Zmniejszyć ogień, przykryć i smażyć ok. 2-3 minut, aż jaja się zetną.
- Dodać szparagi i halloumi, złożyć omlet na pół i podawać na ciepło, np. z sałatką z roszponki i oliwą.