Sposób przygotowania:

Ocena: 0/5 - 0 głosów
  • Potrzebne akcesoria: suchy groch do wysypania formy
  • Piekarnik nagrzać do 190 st. C.
  • Mąkę połączyć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać pokrojone masło.
  • Szybko wyrobić, pod koniec dodać zimną wodę i nadal wyrabiać do uzyskania elastycznego ciasta. Rozwałkować na cienki placek na papierze do pieczenia, przełożyć do formy na tartę (o średnicy 24-26 cm). Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia, wysypać suchy groch, zawinąć ranty do góry.
  • Piec ok 20-25 minut, w ⅔ czasu zabrać groch i papier, aby spód mógł się ładnie przyrumienić. Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.
  • Przygotować krem. Śmietankę zagotować, odstawić z ognia i rozpuścić w niej czekoladę, ostudzić. Zmiksować z mascarpone na gładką masę.
  • Na ostudzony spód wyłożyć konfiturę pomarańczową, a następnie rozsmarować krem mascarpone.
  • Pomarańcze obrać ze skóry i ostrym nożem pokroić na plastry, udekorować galette.