Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Potrzebne akcesoria: suchy groch do wysypania formy
- Piekarnik nagrzać do 190 st. C.
- Mąkę połączyć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać pokrojone masło.
- Szybko wyrobić, pod koniec dodać zimną wodę i nadal wyrabiać do uzyskania elastycznego ciasta. Rozwałkować na cienki placek na papierze do pieczenia, przełożyć do formy na tartę (o średnicy 24-26 cm). Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia, wysypać suchy groch, zawinąć ranty do góry.
- Piec ok 20-25 minut, w ⅔ czasu zabrać groch i papier, aby spód mógł się ładnie przyrumienić. Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.
- Przygotować krem. Śmietankę zagotować, odstawić z ognia i rozpuścić w niej czekoladę, ostudzić. Zmiksować z mascarpone na gładką masę.
- Na ostudzony spód wyłożyć konfiturę pomarańczową, a następnie rozsmarować krem mascarpone.
- Pomarańcze obrać ze skóry i ostrym nożem pokroić na plastry, udekorować galette.