Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
-
Przygotować foremki do tart - natłuścić masłem i obsypać mąką. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść, jajko dodając jako ostatnie. Schłodzić w lodówce, a następnie rozwałkować na cienki placek i wylepić nim foremki. Nakłuć widelcem. Piec ok. 20-25 minut do złotego koloru. Wystudzić.
Gruszki przekroić na pół, delikatnie oprószyć cynamonem i cukrem brązowym. Piec ok. 15 minut w 180 stopniach, ostudzić.
Śmietankę zagotować z cukrem pudrem, odstawić. Dodać połamaną czekoladę i cynamon i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Przelać do ostudzonych kruchych spodów do połowy wysokości i przykryć pieczoną gruszką. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać migdałami i orzeszkami pinii.