Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
-
Wieczorem wymieszać w słoiku zakwas z mąką i wodą, przykryć folią spożywczą i odstawić na noc.
-
Następnego dnia wymieszać wodę, dodać mieszankę z zakwasem i dokładnie połączyć.
-
Wsypać mąki, tymianek, osolić, i wyrobić na gładkie ciasto.
-
Odstawić na 30 minut, po czym ponownie wymieszać i jeszcze raz zostawić ciasto, tym razem na 60 minut.
-
Po tym czasie uformować bochenek (można użyć do tego specjalnego kosza do wyrastania lub miskę, którą należy posypać mąką) i zostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
-
Po tym czasie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić na kolejne 60 minut.
-
Piec ok. 60 minut w temperaturę 200 stopni. Wystudzić na kratce.