Sposób przygotowania:

Ocena: 3/5 - 1 głosów
  • Ciepłe mleko wymieszać z suchymi drożdżami, cukrem i łyżką mąki, zostawić do pojawienia się piany (ok. 10 minut). Mąkę przesiać, dodać zaczyn, jaja i ziemniaki. Wyrabiać przy pomocy robota kuchennego (lub ręcznie), pod koniec dodając masło. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odstawić do podwojenia objętości, na ok. godzinę.

     Ciasto odpowietrzyć, wyrabiając je ponownie. Rozwałkować na gruby placek, podsypując mąką. Wycinać okręgi, układać na posypanej mąką powierzchni. Odstawić na 20-25 minut.

    Olej rozgrzać do 175 stopni (najlepiej użyć termometru cukierniczego). Smażyć pączki po ok. 2 minuty z każdej strony, przekładać na ręcznik papierowy. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

    .