Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Ciepłe mleko wymieszać z suchymi drożdżami, cukrem i łyżką mąki, zostawić, aż drożdże zaczną pracować i pojawi się piana.
  • Mąkę przesiać, dodać zaczyn i  jaja.
  • Wyrabiać przy pomocy robota kuchennego, pod koniec dodając miękkie masło.
  • Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odstawić do podwojenia objętości, na ok. godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkować na gruby placek, podsypując mąką.
  • Wycinać okręgi, układać na posypanej mąką powierzchni. Odstawić na 20-25 minut, aż pączki ponownie podwoją swoją objętość.
  • Olej rozgrzać do 175 stopni (najlepiej użyć termometru cukierniczego). Smażyć pączki po ok. 2 minuty z każdej strony, przekładać na ręcznik papierowy.
  • Powidła przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką.
  • Jeszcze ciepłe pączki nadziewać powidłami. Posypać cukrem pudrem.