Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Ciepłe mleko wymieszać z suchymi drożdżami, cukrem i łyżką mąki, zostawić, aż drożdże zaczną pracować i pojawi się piana.
- Mąkę przesiać, dodać zaczyn i jaja.
- Wyrabiać przy pomocy robota kuchennego, pod koniec dodając miękkie masło.
- Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odstawić do podwojenia objętości, na ok. godzinę.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować na gruby placek, podsypując mąką.
- Wycinać okręgi, układać na posypanej mąką powierzchni. Odstawić na 20-25 minut, aż pączki ponownie podwoją swoją objętość.
- Olej rozgrzać do 175 stopni (najlepiej użyć termometru cukierniczego). Smażyć pączki po ok. 2 minuty z każdej strony, przekładać na ręcznik papierowy.
- Powidła przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką.
- Jeszcze ciepłe pączki nadziewać powidłami. Posypać cukrem pudrem.