Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 2 głosów
  • Śmietanę zagotować z cukrem, cukrem wanilinowym i agarem, gotować jeszcze przez 2 minuty.
  • W przypadku używania żelatyny, zalać ją wcześniej 2-3 łyżkami zimnej wody, odstawić na 10 minut, a następnie bardzo ostrożnie podgrzać (nie doprowadzać do wrzenia) i dodać do zagotowanej już śmietanki z cukrami, wymieszać trzepaczką.
  • Masę przelać do szklaneczek lub słoiczków, odstawić do stężenia (deser na agarze stężeje znacznie szybciej niż na żelatynie).
  • Maliny zagotować z cukrem i sokiem z cytryny, odstawić z ognia.
  • Zmiksować na gładki mus za pomocą blendera, przecedzić przez sitko, aby pozbyć się pestek.
  • Przełożyć na zimne desery. Udekorować świeżymi owocami, przechowywać w lodówce.