Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Śmietanę zagotować z cukrem, cukrem wanilinowym i agarem, gotować jeszcze przez 2 minuty.
- W przypadku używania żelatyny, zalać ją wcześniej 2-3 łyżkami zimnej wody, odstawić na 10 minut, a następnie bardzo ostrożnie podgrzać (nie doprowadzać do wrzenia) i dodać do zagotowanej już śmietanki z cukrami, wymieszać trzepaczką.
- Masę przelać do szklaneczek lub słoiczków, odstawić do stężenia (deser na agarze stężeje znacznie szybciej niż na żelatynie).
- Maliny zagotować z cukrem i sokiem z cytryny, odstawić z ognia.
- Zmiksować na gładki mus za pomocą blendera, przecedzić przez sitko, aby pozbyć się pestek.
- Przełożyć na zimne desery. Udekorować świeżymi owocami, przechowywać w lodówce.