Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Przygotować olej koperkowy: olej lekko podgrzać (najlepiej przy użyciu termometru do 60 C), dodać szpinak, koperek i czosnek, zmiksować i przelać przez sito.
  • Ostudzić.
  • Przygotować puree: zagotować wodę w niedużym garnku, dodać łyżkę soli i sodę.
  • Groszek gotować 3-4 minuty, odcedzić i zmiksować na gładko z dodatkiem masła, skórki z cytryny i czosnku.
  • Piersi z kurczaka osuszyć, natrzeć przyprawą do kurczaka.
  • Rozgrzać oliwę na patelni, obsmażyć z obu stron na złoty kolor, ok 3-4 minuty.
  • Przełożyć na blaszkę z papierem do pieczenia, główki czosnku przekroić wzdłuż na pół, skropić oliwą.
  • Kurczaka posmarować masłem, piec ok 15-20 minut w 190 stopniach, po tym czasie wyjąć mięso, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec czosnek jeszcze 20-30 minut, aż będzie zupełnie miękki.