Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na patelni z dodatkiem łyżki oleju lub oliwy.
  • Ziemniaki zetrzeć na tarce - w zależności od preferencji na grubych lub drobnych oczkach (na drobnych będą bardziej jednolite i zwarte, na grubszych - bardziej chrupiące).
  • Przełożyć na sitko lub na gazę i mocno odcisnąć, tak, aby masa była jak najbardziej sucha.
  • Dodać jaja, słodką paprykę, sól oraz mąkę i skrobię.
  • Wymieszać z podsmażoną cebulą i czosnkiem.
  • Na szerokiej patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć placki na złoty kolor po 3-4 minuty z każdej strony.
  • Odsączyć na ręczniku papierowym.
  • Przygotować tzatziki: ogórki zetrzeć na tarce, posolić, odstawić na 5-10 minut.
  • Po tym czasie odsączyć wodę, wymieszać z jogurtem, oliwą i przeciśniętym ząbkiem czosnku.
  • Schłodzić w lodówce.