Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na patelni z dodatkiem łyżki oleju lub oliwy.
- Ziemniaki zetrzeć na tarce - w zależności od preferencji na grubych lub drobnych oczkach (na drobnych będą bardziej jednolite i zwarte, na grubszych - bardziej chrupiące).
- Przełożyć na sitko lub na gazę i mocno odcisnąć, tak, aby masa była jak najbardziej sucha.
- Dodać jaja, słodką paprykę, sól oraz mąkę i skrobię.
- Wymieszać z podsmażoną cebulą i czosnkiem.
- Na szerokiej patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć placki na złoty kolor po 3-4 minuty z każdej strony.
- Odsączyć na ręczniku papierowym.
- Przygotować tzatziki: ogórki zetrzeć na tarce, posolić, odstawić na 5-10 minut.
- Po tym czasie odsączyć wodę, wymieszać z jogurtem, oliwą i przeciśniętym ząbkiem czosnku.
- Schłodzić w lodówce.