Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Piekarnik nagrzać do 180 st. C (termoobieg).
  • Mąkę połączyć z solą, dodać pokrojone w kostkę masło.
  • Szybko wyrobić, pod koniec dodać jajo.
  • Jeśli ciasto się kruszy, dodać kilka łyżek zimnej wody. Schłodzić w lodówce.
  • Przygotować formę do tarty - wysmarować ją masłem i posypać delikatnie mąką lub wyłożyć spód papierem do pieczenia.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować przez dwa arkusze papieru do pieczenia na cienki placek (podsypywać mąką), przełożyć do formy.
  • Nakłuć spód widelcem, piec przez ok. 15-20 minut, do złotego koloru.
  • Na patelni rozgrzać olej, czosnek i cebulę posiekać, chwilę przesmażyć.
  • Brokuła podzielić na mniejsze różyczki, przełożyć na patelnię razem z groszkiem smażyć kilka minut, często mieszając, odstawić.
  • W misce wymieszać śmietanę i jaja, doprawić solą i tymiankiem, dodać posiekany koperek.
  • Warzywa przełożyć na podpieczony spód, pokryć kawałkami wędzonego łososia. Zalać tartę przygotowaną masą śmietanową.
  • Zapiekać ok. 30 minut, do uzyskania złotego koloru i ścięcia się nadzienia.