Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Piekarnik nagrzać do 180 st. C (termoobieg).
- Mąkę połączyć z solą, dodać pokrojone w kostkę masło.
- Szybko wyrobić, pod koniec dodać jajo.
- Jeśli ciasto się kruszy, dodać kilka łyżek zimnej wody. Schłodzić w lodówce.
- Przygotować formę do tarty - wysmarować ją masłem i posypać delikatnie mąką lub wyłożyć spód papierem do pieczenia.
- Schłodzone ciasto rozwałkować przez dwa arkusze papieru do pieczenia na cienki placek (podsypywać mąką), przełożyć do formy.
- Nakłuć spód widelcem, piec przez ok. 15-20 minut, do złotego koloru.
- Na patelni rozgrzać olej, czosnek i cebulę posiekać, chwilę przesmażyć.
- Brokuła podzielić na mniejsze różyczki, przełożyć na patelnię razem z groszkiem smażyć kilka minut, często mieszając, odstawić.
- W misce wymieszać śmietanę i jaja, doprawić solą i tymiankiem, dodać posiekany koperek.
- Warzywa przełożyć na podpieczony spód, pokryć kawałkami wędzonego łososia. Zalać tartę przygotowaną masą śmietanową.
- Zapiekać ok. 30 minut, do uzyskania złotego koloru i ścięcia się nadzienia.