Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
- Mąkę pełnoziarnistą połączyć z solą, dodać pokrojone w kostkę masło.
- Szybko wyrobić, pod koniec dodać jajo i żółtko. Schłodzić w lodówce.
- Przygotować formę do tarty - wysmarować ją masłem i posypać delikatnie mąką.
- Schłodzone ciasto rozwałkować przez dwa arkusze papieru do pieczenia na cienki placek (podsypywać mąką), przełożyć do formy.
- Nakłuć spód widelcem, piec przez ok. 15-20 minut, do złotego koloru. Zmniejszyć temperaturę do 180 st. C.
- Przygotować nadzienie.
- Dynię i paprykę obrać, wydrążyć pestki. Pokroić w drobną kostkę.
- Cebulę i czosnek posiekać, chwilę przesmażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
- Dodać paprykę i dynię. Doprawić solą i tymiankiem, dusić pod przykryciem do miękkości dyni.
- W misce wymieszać śmietanę, cheddar i jaja, doprawić.
- Śmietanową masę wylać na podpieczony spód.
- Dodać warzywa.
- Zapiekać ok. 30 minut, aż wierzch się zezłoci.