Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Mąkę połączyć z solą, dodać pokrojone w kostkę masło.
  • Szybko wyrobić, pod koniec dodać jajo i żółtko. Schłodzić w lodówce.
  • Przygotować formę do tarty - wysmarować ją masłem i posypać delikatnie mąką.
  • Schłodzone ciasto  rozwałkować przez dwa arkusze papieru do pieczenia na cienki placek (podsypywać mąką),  przełożyć do formy, odciąć nadmiar, zlepić w kulkę, przykryć folią i wstawić do lodówki.
  • Spód nakłuć widelcem, piec przez ok. 15-20 minut, do złotego koloru.
  • Zmniejszyć temperaturę do 170 st. C.
  • Przygotować nadzienie. Dynię oczyścić, wydrążyć pestki.
  • Pokroić w drobną kostkę.
  • Cebulę i czosnek posiekać, chwilę przesmażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Dodać dynię.
  • Doprawić solą i tymiankiem oraz słodką papryką, dusić pod przykryciem do miękkości dyni. Na koniec dodać świeży szpinak. 
  • W misce wymieszać śmietanę, ser i jaja, doprawić. Śmietanową masę wylać na podpieczony spód. Dodać warzywa.
  • Wyjąć resztę ciasta z lodówki, rozwałkować i wyciąć paski, ułożyć na górze tarty.
  • Zapiekać ok. 30 minut, aż wierzch się zezłoci.