Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Mąkę połączyć z solą, dodać pokrojone w kostkę masło.
- Szybko wyrobić, pod koniec dodać jajo i żółtko. Schłodzić w lodówce.
- Przygotować formę do tarty - wysmarować ją masłem i posypać delikatnie mąką.
- Schłodzone ciasto rozwałkować przez dwa arkusze papieru do pieczenia na cienki placek (podsypywać mąką), przełożyć do formy, odciąć nadmiar, zlepić w kulkę, przykryć folią i wstawić do lodówki.
- Spód nakłuć widelcem, piec przez ok. 15-20 minut, do złotego koloru.
- Zmniejszyć temperaturę do 170 st. C.
- Przygotować nadzienie. Dynię oczyścić, wydrążyć pestki.
- Pokroić w drobną kostkę.
- Cebulę i czosnek posiekać, chwilę przesmażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Dodać dynię.
- Doprawić solą i tymiankiem oraz słodką papryką, dusić pod przykryciem do miękkości dyni. Na koniec dodać świeży szpinak.
- W misce wymieszać śmietanę, ser i jaja, doprawić. Śmietanową masę wylać na podpieczony spód. Dodać warzywa.
- Wyjąć resztę ciasta z lodówki, rozwałkować i wyciąć paski, ułożyć na górze tarty.
- Zapiekać ok. 30 minut, aż wierzch się zezłoci.