Sposób przygotowania:
-
Piekarnik nagrzać do 190 st. C. Mąkę połączyć z solą, dodać pokrojone w kostkę masło. Szybko wyrobić, pod koniec dodać jajo. Schłodzić w lodówce. Przygotować formę do tarty - wysmarować ją masłem i posypać delikatnie mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować przez dwa arkusze papieru do pieczenia na cienki placek (podsypywać mąką), przełożyć do formy. Nakłuć spód widelcem, piec przez ok. 15-20 minut, do złotego koloru. Zmniejszyć temperaturę do 180 st. C.
Przygotować nadzienie. Na patelni rozgrzać olej, czosnek i cebulę posiekać, chwilę przesmażyć.
Przygotować szparagi: odciąć końcówki i pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z przygotowaną cebulą i groszkiem. W misce wymieszać śmietanę i jaja, doprawić solą i tymiankiem. Śmietanową masę wylać na podpieczony spód. Dodać warzywa. Zapiekać ok. 30 minut.