Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
-
Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle na rozgrzanej, głębokiej patelni, przełożyć na talerzyk.
-
Dodać masło i na tej rozgrzanej patelni smażyć suchy ryż przez ok. 1 minutę, następnie zalać go winem i odparować.
-
Dodać przygotowane wcześniej cebulę i czosnek.
-
Zalać ⅓ bulionu, gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszać, żeby ryż nie przywarł do dna patelni.
-
Kiedy bulion odparuje, dolać kolejną ⅓ płynu. Powtarzać czynność, aż cały bulion zostanie wykorzystany, a ryż będzie miękki, kremowy i jędrny.
-
Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
-
Pod koniec wlać śmietankę, wymieszać, zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na 5 minut.
-
Przełożyć na talerze i posypać startym parmezanem.