Sposób przygotowania:
-
Świeże grzyby oczyścić szczoteczką, pokroić i przesmażyć, aż płyny odparują. Suszone, namoczone wcześniej grzyby posiekać.
-
Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle na rozgrzanej, głębokiej patelni, przełożyć na talerzyk.
-
Dodać trochę masła i przesmażyć suchy ryż przez ok. 1 minutę, następnie zalać go winem i odparować.
-
Dodać przygotowane wcześniej cebulę i czosnek oraz grzyby.
-
Zalać ⅓ bulionu, gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszać, żeby ryż nie przywarł do dna patelni.
-
Kiedy bulion odparuje, dolać kolejną ⅓ płynu. Powtarzać czynność, aż cały bulion zostanie wykorzystany, a ryż będzie miękki, kremowy i jędrny. Doprawić suszonym tymiankiem, solą i pieprzem.
-
Pod koniec wlać śmietankę, wymieszać, zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na 5 minut.
-
Przełożyć na talerze i posypać startym parmezanem.