Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Dynię przekroić na pół, wydrążyć miąższ, pokroić w ósemki i wstawić do pieca nagrzanego na 180 st. C i piec ok. 45 minut.
- Cebulę i czosnek drobno posiekać. Marchew obrać i pokroić w plasterki.
- W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć marchewkę, dodać czosnek oraz cebulę, podsmażyć.
- Zalać wodą (ok. 1 litr), i gotować 10 minut, aż marchewka zmięknie.
- Dodać do tego upieczoną dynię i znów zagotować.
- Na suchej patelni uprażyć pestki dyni, odstawić.
- Zupę zmiksowac na gładki krem i doprawić ostrą papryką, imbirem i kurkumą oraz solą. Podawać z prażonymi pestkami dyni oraz jogurtem kokosowym lub mlekiem kokosowym.