Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Do wykonania przepisu najlepiej użyć wielorazowej plastikowej wytłoczki na jaja lub użyć innej dowolnej, ale szczelnej formy.
- Udka kurczaka umieścić w garnku, zalać wodą (około 1,5 litra) i zagotować.
- Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez około 1 godzinę, zbierając szumowiny, które się pojawiają.
- Dodać do garnka obrane marchewki, pietruszkę, cebulę, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie oraz czosnek Appetita.
- Gotować na wolnym ogniu przez kolejne 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Po ugotowaniu udek wyjąć je z bulionu.
- Wywar przefiltrować przez sito, aby pozbyć się warzyw, przypraw i resztek kości.
- Udka i marchew pokroić w kostkę.
- Żelatynę rozpuścić w odrobinie ciepłej wody (około 100 ml), a następnie dodać ją do przefiltrowanego bulionu.
- Dokładnie wymieszać, aż żelatyna się rozpuści. Doprawić galaretę solą i pieprzem.
- Na dno plastikowej wytłoczki lub innej formy ułożyć kawałki mięsa z kurczaka oraz warzywa.
- Całość zalać przygotowaną galaretą i wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc), aby galareta stężała.