Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 3 głosów
  • Do wykonania przepisu najlepiej użyć wielorazowej plastikowej wytłoczki na jaja lub użyć innej dowolnej, ale szczelnej formy.
  • Udka kurczaka umieścić w garnku, zalać wodą (około 1,5 litra) i zagotować.
  • Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez około 1 godzinę, zbierając szumowiny, które się pojawiają.
  • Dodać do garnka obrane marchewki, pietruszkę, cebulę, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie oraz czosnek Appetita.
  • Gotować na wolnym ogniu przez kolejne  30-40 minut, aż warzywa będą miękkie.
  • Po ugotowaniu udek wyjąć je z bulionu.
  • Wywar przefiltrować przez sito, aby pozbyć się warzyw, przypraw i resztek kości.
  • Udka i marchew pokroić w kostkę.
  • Żelatynę rozpuścić w odrobinie ciepłej wody (około 100 ml), a następnie dodać ją do przefiltrowanego bulionu.
  • Dokładnie wymieszać, aż żelatyna się rozpuści. Doprawić galaretę solą i pieprzem.
  • Na dno plastikowej wytłoczki lub innej formy ułożyć kawałki mięsa z kurczaka oraz warzywa.
  • Całość zalać przygotowaną galaretą i wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc), aby galareta stężała.