Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 2 głosów
  • Świeże mango obrać, zmiksować na gładko.
  • Przełożyć do garnka (lub użyć pulpy), zagotować z dodatkiem agaru, dokładnie mieszając.
  • Lekko ostudzić, przełożyć na spód podłużnej formy (keksówki) wyłożonej folią spożywczą, schłodzić w lodówce.
  • W misce umieścić jajka z cukrem.
  • Podgrzewać nad parą aż masa zgęstnieje i zrobi się jasno‑puszysta (ok. 5–10 min), następnie schłodzić do temperatury pokojowej.
  • Ubić schłodzoną kremówkę z cukrem wanilinowym na sztywno.
  • Delikatnie połączyć masę jajeczną z ubitą śmietanką.
  • Przełożyć do przygotowanej wcześniej foremki z musem mango.
  • Wyrównać, przykryć i zamrozić na min. 6 h, najlepiej całą noc.
  • Przed krojeniem odstawić na 5–10 min.
  • Odwrócić formę, wyjąć semifreddo i pokroić na plastry. Podawać od razu.