Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Świeże mango obrać, zmiksować na gładko.
- Przełożyć do garnka (lub użyć pulpy), zagotować z dodatkiem agaru, dokładnie mieszając.
- Lekko ostudzić, przełożyć na spód podłużnej formy (keksówki) wyłożonej folią spożywczą, schłodzić w lodówce.
- W misce umieścić jajka z cukrem.
- Podgrzewać nad parą aż masa zgęstnieje i zrobi się jasno‑puszysta (ok. 5–10 min), następnie schłodzić do temperatury pokojowej.
- Ubić schłodzoną kremówkę z cukrem wanilinowym na sztywno.
- Delikatnie połączyć masę jajeczną z ubitą śmietanką.
- Przełożyć do przygotowanej wcześniej foremki z musem mango.
- Wyrównać, przykryć i zamrozić na min. 6 h, najlepiej całą noc.
- Przed krojeniem odstawić na 5–10 min.
- Odwrócić formę, wyjąć semifreddo i pokroić na plastry. Podawać od razu.