Sposób przygotowania:
-
Piekarnik nagrzać do temperatury 175 st. C (z termoobiegiem).
-
Okrągłą tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
-
Masło rozpuścić w rondelku.
-
Ciastka zmiksować i wymieszać z masłem.
-
Przełożyć do przygotowanej tortownicy, równomiernie rozłożyć na spodzie, przyciskając ciastka łyżką. Odstawić.
-
Oddzielić żółtka od białek.
-
W dużej misce umieścić wszystkie składniki na sernik plus żółtka.
-
Zmiksować na gładką masę, używając miksera ręcznego.
-
Dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.
-
Przełożyć do tortownicy, piec 60 minut, wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić w formie, a następnie schłodzić w lodówce.
-
Śmietanę ubić mikserem na najwyższych obrotach. Kiedy będzie sztywna, dodać cukier puder i miksować tylko do połączenia składników.
-
Udekorować sernik bitą śmietaną i cynamonem.