Słoneczny, zielony maj! Czegóż więcej trzeba, żeby poczuć pełnię wiosny? My wiemy czego – sezonowych warzyw i owoców! Kiedy sięgamy po nie w czasie ich sezonu, wydobywamy z nich pełnię smaku i aromatu, dlatego warto wiedzieć, jakie owoce najlepiej jeść właśnie teraz, w maju. Gotowi?
Warzywa Liściowe
Po pierwsze – warzywa liściowe. Kiedy myślimy o wiosennych kanapkach, to właśnie sałaty przychodzą nam na myśl. W maju królują one w różnych odmianach – możecie sięgać po sałatę rzymską, lodową, masłową lub karbowaną. Sałaty stanowią niezwykle ważny element diet odchudzających, z uwagi na fakt, że mają bardzo niewiele kalorii i prozdrowotne właściwości. To jednak nie wszystkie warzywa liściowe – w maju sięgajcie także po szczaw (napar z jego liści z kolei pobudza apetyt) i natkę pietruszki (ta z kolei jest bardzo bogata w witaminę C – w 100 gramach naci pietruszki jest aż 160 mg witaminy C).
Warzywa korzeniowe i cebulowe
Maj to czas szparagów. Kto ich nie kocha? Są lekkostrawne, mają bardzo delikatny smak, posiadają wiele substancji odżywczych i składników mineralnych, a do tego możecie wybierać spośród trzech ich rodzajów: białych, zielonych i fioletowych. Sięgnijcie także po inne zielone warzywa: szczypiorek (ach, czym jest bez niego jajecznica?), szpinak (idealny do koktajli dla dzieci, bo nie zmienia smaku owoców czy mleka), a także groszek zielony (koniecznie spróbujcie zrobić z niego pastę na kanapki: https://smakistyl.pl/kanapeczki-z-pasta-z-groszku.html). W maju Wasza spiżarnia powinna wzbogacić się również o botwinkę (niskokaloryczna, bogata w błonnik, witaminy A, witaminy D, witaminy z grupy B (B1, B2, B6), witaminy C i witaminy K) oraz niezastąpioną rzodkiewkę, idealną do wiosennego twarożku.
Owoce
Maj to gratka dla fanów jabłecznika, bo w tym miesiącu swój sezon mają dwie pyszne odmiany tego owocu: sięgajcie po jabłka boiken i idared. Prawdziwymi królami majowego owocowania są jednak agrest i rabarbar. Cóż za niepowtarzalne smaki! Owoce agrestu można spożywać na surowo lub przetworzone – idealne będą w postaci dżemu lub konfitur. Zawarte w owocach agrestu kwasy – jabłkowy i cytrynowy – wspomagają pamięć i koncentrację, ale także trawienie i poprawiają apetyt. Z kolei rabarbar jest źródłem witamin z grupy A, C oraz E. Zawiera potas, kwas foliowy i błonnik, a do tego dostarcza bardzo dużo ważnych dla zdrowia antyoksydantów. Z rabarbarem można poszaleć! Przygotujcie z niego na przykład ciasto z dodatkiem truskawek: https://smakistyl.pl/kruche-ciasto-z-rabarbarem-i-truskawkami.html albo tartę: https://smakistyl.pl/tarta-z-rabarbarem-(galette).html
Smacznego!