Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
-
Masło rozpuścić w rondelku.
-
Połączyć z mlekiem, drożdżami, solą i cukrem.
-
Dodać resztę składników i wyrobić w robocie kuchennym używając haka lub ręcznie - aż ciasto będzie elastyczne, ok 10 minut.
-
Odstawić w misce do wyrośnięcia na godzinę.
-
Po tym czasie ponownie wyrobić i uformować 8-10 okrągłych bułeczek, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
-
Przykryć bawełnianą ściereczką i ponownie odstawić na wyrośnięcia, tym razem na 30 minut.
-
W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 st. C.
-
Na wyrośniętych bułeczkach ponacinać ostrym nożem krzyżyki, posmarować jajkiem i posypać ziarnami.
-
Piec ok. 20 minut, wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.