Sposób przygotowania:

Ocena: 0/5 - 0 głosów
  • Masło rozpuścić w rondelku.

  • Połączyć z mlekiem, drożdżami, solą i cukrem.

  • Dodać resztę składników i wyrobić w robocie kuchennym używając haka lub ręcznie - aż ciasto będzie elastyczne, ok 10 minut.

  • Odstawić w misce do wyrośnięcia na godzinę.

  • Po tym czasie ponownie wyrobić i uformować 8-10 okrągłych bułeczek, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  • Przykryć bawełnianą ściereczką i ponownie odstawić na wyrośnięcia, tym razem na 30 minut.

  • W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 st. C.

  • Na wyrośniętych bułeczkach ponacinać ostrym nożem krzyżyki, posmarować jajkiem i posypać ziarnami.

  • Piec ok. 20 minut, wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.