test

Food design i jadalne kwiaty - jak to działa?

Stylizacja potraw to coś więcej niż ładne podanie. To świadome budowanie kompozycji smaków, kolorów i tekstur. Dodatkowo, od dłuższego już czasu na stołach pojawiają się elementy, które jeszcze do niedawna kojarzyły się wyłącznie z ogrodem. Jadalne kwiaty – bo o nich mowa – to nie tylko kulinarny trend, ale i pretekst do tworzenia estetycznych, naturalnych kompozycji. Jak z ich pomocą tworzyć food design w codziennej (i niecodziennej) kuchni? Oto kilka zasad, które warto znać.

czytaj więcej

Wielkanocna babka w roli głównej

Babka wielkanocna to klasyka, bez której trudno wyobrazić sobie świąteczny stół. Jednak pamiętajcie, że jej estetyka jest równie ważna, jak jej smak! Tym bardziej podczas rodzinnych spotkań. Jak sprawić, by tradycyjny wypiek stał się prawdziwą ozdobą wielkanocnej aranżacji? Oto pięć efektownych sposobów na dekorację babki – od klasyki po nowoczesne akcenty.

czytaj więcej

Konkurs „GOTUJ PO SWOJEMU! DODAJ SZCZYPTĘ SIEBIE” rozstrzygnięty!

Za nami półtora miesiąca barwnej, kreatywnej i smacznej rywalizacji – nasz konkurs „GOTUJ PO SWOJEMU! DODAJ SZCZYPTĘ SIEBIE” zachęcał do twórczego podejścia do gotowania i dodawania do znanych dań odrobiny własnej inwencji. Udało się! Otrzymaliśmy mnóstwo fantastycznych prac i tym razem nagrodziliśmy aż 20 osób!

czytaj więcej