Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Przygotować spód do tarty. Piekarnik nagrzać do 180 st. C.  Formę do tarty wysmarować masłem i posypać mąką pszenną,
  • Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść, jajko dodając jako ostatnie.
  • Schłodzić w lodówce, a następnie rozwałkować na cienki placek i wylepić nim formę.
  • Nakłuć ciasto widelcem. Piec ok. 20-25 minut do złotego koloru. Wystudzić.
  • Żelatynę wsypać do rondelka, zalać 4 łyżkami zimnej wody, odstawić na 5-10 minut do napęcznienia.
  • 100 ml śmietanki zagotować, odstawić, dodać białą czekoladę i wymieszać na gładką masę.
  • Pozostałą śmietanę ubić na sztywno, wyłączyć mikser. Żelatynę podgrzać jedynie do rozpuszczenia.
  • Stopniowo dodawać białą czekoladę, połączyć.
  • Ubitą śmietanę mieszać rózgą i dolewać mieszankę białej czekolady, jedynie do uzyskania jednolitej masy.
  • Od razu przełożyć na upieczony spód, wyrównać, schłodzić w lodówce.
  • Wiśnie przełożyć do garnka, dodać ok. 3-4 łyżki cukru, zagotować.
  • Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w zimnej wodzie, dodawać stopniowo do gotujących się wiśni, cały czas mieszając, aż masa będzie gęsta.
  • Całkowicie ostudzić, wyłożyć na ciasto.
  • Posypać delikatnie cukrem pudrem.