Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Przygotować spód do tarty. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Formę do tarty wysmarować masłem i posypać mąką pszenną,
- Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść, jajko dodając jako ostatnie.
- Schłodzić w lodówce, a następnie rozwałkować na cienki placek i wylepić nim formę.
- Nakłuć ciasto widelcem. Piec ok. 20-25 minut do złotego koloru. Wystudzić.
- Żelatynę wsypać do rondelka, zalać 4 łyżkami zimnej wody, odstawić na 5-10 minut do napęcznienia.
- 100 ml śmietanki zagotować, odstawić, dodać białą czekoladę i wymieszać na gładką masę.
- Pozostałą śmietanę ubić na sztywno, wyłączyć mikser. Żelatynę podgrzać jedynie do rozpuszczenia.
- Stopniowo dodawać białą czekoladę, połączyć.
- Ubitą śmietanę mieszać rózgą i dolewać mieszankę białej czekolady, jedynie do uzyskania jednolitej masy.
- Od razu przełożyć na upieczony spód, wyrównać, schłodzić w lodówce.
- Wiśnie przełożyć do garnka, dodać ok. 3-4 łyżki cukru, zagotować.
- Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w zimnej wodzie, dodawać stopniowo do gotujących się wiśni, cały czas mieszając, aż masa będzie gęsta.
- Całkowicie ostudzić, wyłożyć na ciasto.
- Posypać delikatnie cukrem pudrem.