Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Dzień wcześniej grzyby przełożyć do dużej miski, zalać zimną wodą, zostawić pod przykryciem.
- Następnego dnia grzyby przecedzić, wodę po namaczaniu odstawić na bok.
- Wszystkie warzywa obrać i pokroić. W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć, aż zbrązowieje.
- Dodać resztę warzyw, smażyć ok. 3-5 minut, mieszając co chwilę.
- Dodać przyprawy i zalać wodą pozostałą po namaczaniu grzybów.
- Gotować ok. godzinę, aż warzywa będą miękkie, a bulion esencjonalny.
- W międzyczasie pozostałą cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle. ⅓ namoczonych wcześniej grzybów oraz czosnek drobno pokroić, dodać na patelnię.
- Smażyć kilka minut, a następnie dodać do zupy.
- Mąkę pszenną wymieszać ze śmietaną, dodać do zupy i zagotować.