Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Mleko podgrzać, odstawić z ognia.
  • Dodać drożdże, cukier i łyżkę mąki, zostawić na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.
  • W misie miksera umieścić wszystkie składniki ciasta, wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto.
  • Odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
  • Białka ubić na sztywno, wymieszać z masą makową, miodem, skórką pomarańczową i bułką tartą.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, każdą z nich rozwałkować, tworząc prostokąt.
  • Przełożyć na papier do pieczenia, odstawić na 30-40 minut. Przed pieczeniem posmarować jajkiem.
  • Piec ok 40 min. w 180 stopniach.
  • Ostudzić na kratce.
  • Cukier puder utrzeć z mlekiem na gładką masę, polać makowce lukrem.