Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Mleko podgrzać, odstawić z ognia.
- Dodać drożdże, cukier i łyżkę mąki, zostawić na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.
- W misie miksera umieścić wszystkie składniki ciasta, wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto.
- Odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
- Białka ubić na sztywno, wymieszać z masą makową, miodem, skórką pomarańczową i bułką tartą.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, każdą z nich rozwałkować, tworząc prostokąt.
- Przełożyć na papier do pieczenia, odstawić na 30-40 minut. Przed pieczeniem posmarować jajkiem.
- Piec ok 40 min. w 180 stopniach.
- Ostudzić na kratce.
- Cukier puder utrzeć z mlekiem na gładką masę, polać makowce lukrem.